Cover

Negende Mineralienwelt
                                                    Overzicht van de beurszaal. Foto Kai-Uwe Hille

Op 26 en 27 mei wordt in het beursgebouw in Idar-Oberstein de jaarlijkse mineralenbeurs gehouden. Nou ja, mineralen, er zijn ook heel veel andere dingen te vinden. Sieraden, machines en fournituren. Kortom alles wat met edelstenen en edelsteensieraden te maken heeft kom je daar tegen.
Of je nu uitgelezen unieke en dus prijzige stukken zoekt of meer gaat voor de bulk, het kan allemaal. Esoterische stenen met alles wat daaromheen hangt, kleinschalig gefabriceerde sieraden uit kleine ateliers, je kunt het bijna zo gek niet bedenken of het is er.
Zie verder onder artikelen.
 

 

Gele diamant van de fa. Ph. Hahn Söhne, geslepen als halve maan. Foto: Intergem

De Intergem in Idar-Oberstein wordt vaak beschreven als een leidende beurs voor speciale maar zeker topkwaliteiten edelstenen en eerste klas juwelen. Dit jaar vormt daarop geen uitzondering als op 30 september de deuren open gaan.

Saffier bij de fa. Constantin Wild in antiek kussenslijpsel. Foto: Intergem

Tot en met 3 oktober is de doorsnee van het aanbod weer top of the bill. Als je iets speciaals zoekt, dan is dit de beurs om te bezoeken. Of het nu gaat om speciale kleuren of zeldzame variëteiten, in het Mekka van de edelsteenwereld krijgen ze hun vorm door de perfecte wijze van slijpen. Beursdirecteur Kai-Uwe Hille houdt niet op om dit te benadrukken. Zeker als het om de zogenoemde fancies gaat. Speciaal daarvoor is een hoek van de beursvloer gereserveerd. Om duidelijk te maken wat nu fancy kleuren zijn, heeft de Intergem de hulp ingeroepen van dr. Claudio Milisenda, hoofd van de Deutsche Stiftung Edelsteinforschung. Hij legt uit dat binnen de commerciële kleurgraderingen voor diamant de licht gele exemplaren de zeldzaamste zijn en daarom ook de duurste. Nog minder vaak zijn diamanten met een rode, blauwe of groene kleur of kleurzweem. Ook bij korund zie je dit. Rood is robijn als het door chroomelementen wordt gekleurd. De blauwe variant is saffier. Maar andere kleuren worden fancy coloured saffier genoemd. www.intergem.de

 

 

 

Gefacetteerde tsavoliet van de vfa. C.F.Arnoldi, Idar-Oberstein. Foto: Intergem

Zwarte opaal uit Lightining Ridge, Australië, van Emil Weis, Kirschweiler. Foto: Intergem

 Intergem gaat op groen

De Intergem-organisatie heeft dit jaar groen als themakleur voor de beurs in Idar-Oberstein gekozen. En groen is volop in edelstenen te vinden. De Intergem volgt daarmee Pantone kleurorganisatie, die dit jaar Greenery heeft uitgeroepen tot kleurtrend van het jaar. Nu is Greenery voor Nederland een wat ongelukkige naam. Immers onze Greenery is de veiling voor groenten en fruit. Maar ook daar is veel groen te vinden, dus zo erg is het ook weer niet.
Groen dus. En daar doen de edelsteenhandelaren in de regio en standhouders op de komende Intergem aan mee. Nu al hebben zij hun vizier op groen gezet.
Nicole Ripp is modebewust en zoekt constant manieren om de trends om te zetten in passende edelstenen. Dat zij daarbij wordt gesteund door ’s werelds beste ontwerper, de natuur, is in haar voordeel. We kunnen bij Groh en Ripp altijd iets passends aanbieden. Immers edelstenen zij er in alle kleuren van de regenboog. Bijzonder goed vind ik toermalijn, smaragd en tsavoliet passen bij het thema Greenery. Peridoot en heliodoor kunnen ook heel goed. Dus in zeg maar alle prijsklassen is wel iets te vinden.

Chrysopraas collier van Rupenthal, Idar-Oberstein. Foto: Intergem

Ook Constantin Wild praat over Pakistaanse peridoot en tsavoliet als speciale groene edelstenen. Chroomtoermalijn uit Afrika is ook bij hem te vinden. Hij noemt zijn Russische demantoiet echter de smaakmakers van het jaar. Bij het familiebedrijf van Karl Faller zijn het de Colombiaanse smaragden die het dit jaar moeten doen. Paul Wild doet al langer goede zaken met Paraïbatoermalijn. Ook dit jaar zet hij ze weer in de etalage met kleuren die variëren van groen tot blauw.

Toermalijn uit Namibie. 60.53 ct van Vikar Ahmed, Idar-Oberstein. Foto: Intergem

Er zijn natuurlijk veel meer zaken die groene edelstenen in de aanbieding hebben. Ruppenthal bijvoorbeeld heeft wonderschone chrysopraas, Emil Weis presenteert groene opalen en ook de firma Arnoldi, gekend vanwege het gekalibreerd slijpen, doet mee in de groene golf met een formidabele partij tsavoliet in diverse maten.

De Intergem wordt dit jaar gehouden van zaterdag 30 september tot en met dinsdag 3 oktober in Idar-Oberstein.

Zwevend in de ruimte

Een mooie edelsteen zwevend in de ruimte en aan alle kanten te zien. Een droom voor elke verzamelaar, een wens voor alle verkopers. Goed nieuws. Het kan.
agaat ring

Dankzij een software programma dat is ontwikkeld in samenwerking met Adobe en een installatie die op een bureau past. Verder nodig een passende systeemcamera en een laptop die een beetje kan rekenen. Verder een beetje geduld en wat oefening. Het is, als je alles bij elkaar optelt, wel een redelijk forse investering. Maar of je nu horloges, sieraden, mineralen of edelstenen wilt laten zien, het kan. Maximale afmeting van het zwevend object is, ook afhankelijk van de gebruikte lens, een hooggehakte schoen.

We hebben het geprobeerd met een kleurrijke ring van agaat. Dat is geen probleem om die door de ruimte te laten zweven. Moeilijker was het om de heldere bergkristallen bol in beeld te krijgen.
bergkristallen bol
Maar ook dat is gelukt. Niet omdat die zo mooi werd, maar om te laten zien dat je in beeld zelfs echt door die gegraveerde bol kan kijken en er dus weinig tot geen contrast aanwezig was tijdens de opname, laten we het toch maar zien. Levering, condities en termijnen via www.diebe-media.nl

Perlen Yuki maakt van navelpiercings echte juwelen. Foto: Diebe-Media
Perlen Yuki maakt van navelpiercings echte juwelen. Hieronder nog drie voorbeelden.
Foto: Diebe-Media

Navelpiercing wordt echt juweel

Op de Intergem lopen ze er nog niet mee te koop, met navelpiercings. De handelaren niet en de meisjes ook niet.
klein_navelpiercing3klein_navelpiercing2klein_navelpiercing1

Perlen Yuki trekt zich daar niets van aan. In een van de vitrines een collectie sieraden die pas bij nadere beschouwing navelpiercings blijken te zijn. Bij het langslopen denk je alleen, wat een leuke broches. Als binnen deze sieraden ter sprake komen, begint eigenaar Boris te glimlachen. Weet je wel dat dit navelpiercings zijn? Nee, hadden we niet gedacht. Zelf is hij niet het figuur om te laten zien hoe ze een buik kunnen opsieren. Gelukkig is een van de medewerksters van de beurs zo vrij van geest om in de stand even te laten zien hoe deze fraaie sieraden op het lichaam gedragen worden. Echt goedkoop zijn ze niet. Gezien de kwaliteit van smeedwerk en edelsteen beginnen de prijzen rond de €800. Maar dan heb je ook iets aparts en niet de standaardbolletjes of ringetjes. De piercing op de foto bijvoorbeeld is gemaakt met witgoud, amethyst en briljant geslepen diamantjes. Het staafje dat door de huid gaat is van PTFE kunststof en wordt in de navel vastgezet met een sluiting, gemaakt van een Tahitiparel. Gezien het formaat is het maar de vraag of het handig is om deze lichaamsversiering voor alle dag te dragen. Het lijkt ons wat veel van het goede. Echter (jonge)dames in een fraai avondkleed met blote buik, die deze piercings dragen, zijn zeker een aanwinst voor het oog.

Jade en robijn uit Birma mag weer

De handel in jade en andere edelstenen zoals robijn uit Birma zijn weer toegestaan. De economische ban op het land voor deze artikelen is opgeheven. We maken er geen gewoonte van, maar hieronder het bericht dat Pala Int. als Breaking News de wereld rondstuurde.

Curtain Falls on JADE Act

It’s true. The curtain has finally fallen on the Tom Lantos Block Burmese JADE (Junta’s Anti-Democratic Efforts) Act of 2008. According to a Friday, October 7 announcement by the U.S. Treasury Department, “the economic and financial sanctions on Burma administered by OFAC are no longer in effect.” Included among the impacts, “The ban on the importation into the United States of Burmese-origin jadeite and rubies, and any jewelry containing them, has been revoked.”

INTERGEM_2016-14,5x21+3mm_NLGEM.indd

Zomerpauze voorbij

Wij hopen dat u net als wij een prachtige vakantietijd achter de rug heeft, misschien nog wel van een welverdiende rust geniet. In elk geval Diebe-Media gaat weer volop aan de slag met een nieuw seizoen van nlGem-magazine. De eerste nieuwe berichten zijn geplaatst. Tot een volgende keer.

Redactie

138.57 ct. diamant

138.57 ct. ruwe diamant in D kleur. Foto: Petra Diamondas

138.57 ct. ruwe diamant in D kleur. Foto: Petra Diamonds

Petra Diamonds Limited heeft in een persbericht de vondst bekend gemaakt van een 138.57 ct. diamant van het type IIa, D colour. Deze diamant werd naar boven gehaald in de Cullinanmijn in Zuid-Afrika. Dit fraaie brok ruwe diamant gaat nog deze maand in de verkoop tijdens een verkoopprocedure, die in Johannesburg wordt gehouden. Ongetwijfeld goed voor enkele miljoenen US dollars.

Toermalijnkoorts in Namibië

Enkele jaren geleden raakte de edelsteenminnende wereld in vervoering door de vondst van mintgroene toermalijn in Namibië. Om precies te zijn, het werd gevonden in de Erongo-regio. Mijnwerkers haalden de prachtigste kristallen aan de oppervlakte die uniek zijn in de hedendaagse geschiedenis. Belangrijk materiaal zo te zeggen. Er was veel vraag naar, al was het alleen al vanwege het grote formaat van de kristallen, die helder waren en spetterende kleuren toonden. Van neon-blauw, vergelijkbaar met de paraibakleur tot mint groen. Na de eerste vondsten liep de aanvoer sterk terug en leek de hele regio te lijden aan ‘lagoonkoorts’ en gaat de jacht naar grote toermalijnen weer gewoon door.

Welkom bij nl Gem magazine,

Dit is een online magazine met nieuws en informatie voor gemmologen en alle geïnteresseerden in edelstenen.

In de nieuwe aflevering van nlGem magazine hebben we veel aandacht voor de ontwikkelingen op de edelsteenmarkt zoals we die tijdens de Baselworld mochten beluisteren. Een artikel over de historische Andeskroon met ruim 3000 ct smaragd en de veldslag die wordt gevoerd tussen de nieuwe beurs in Freiburg en de gevestigde orde van de beurs in Basel. Is Freiburg levensvatbaar of moeten de Zwitsers door de knieën om hun leidende rol ondanks hun hoogmoed te handhaven.
Wilt u alle verhalen lezen, dan moet u wel een abonnement hebben. Voor slechts € 12 is dat voor een jaar geregeld.

  Abonneren kan via de pagina Abonnement. Veel leesplezier!

Redactie nlGem-Magazine