Alweer de negende MineralienWelt

Op 26 en 27 mei wordt in het beursgebouw in Idar-Oberstein de jaarlijkse mineralenbeurs gehouden. Nou ja, mineralen, er zijn ook heel veel andere dingen te vinden. Sieraden, machines en fournituren. Kortom alles wat met edelstenen en edelsteensieraden te maken heeft kom je daar tegen.

                          Kijkje op de Mineralienwelt 2017. Foto Lea Pauliny Toth.

Of je nu uitgelezen unieke en dus prijzige stukken zoekt of meer gaat voor de bulk, het kan allemaal. Esoterische stenen met alles wat daaromheen hangt, kleinschalig gefabriceerde sieraden uit kleine ateliers, je kunt het bijna zo gek niet bedenken of het is er.
Eigenlijk gaat Idar-Oberstein hiermee terug naar de roots van hun economie, die zich langzaam steeds meer richtte op het bijzondere, het exclusieve. Totdat de concurrentie toesloeg en het hele middenveld uit de Eifel wegtrok. Inmiddels zijn de collectioneurs er achter gekomen dat de oude bedrijven nog zoveel contacten in de wereld hebben dat met regelmaat bijzondere edelstenen en mineralen in het stadje te vinden zijn.
Inmiddels verzamelen zich eind mei rond de honderd standhouders uit binnen en buitenland zich in het Europees Mekka van de edelstenen. Daarbij wordt de beurs natuurlijk ook geholpen door het gebouw waarin het evenement plaatsvindt. Alweer tien jaar geleden gebouwd, eigenlijk speciaal voor deze bedrijfstak.
Als thema voor deze MineralienWelt is gekozen voor Pictures in Gemstones. Vrij vertaald komt dat neer op Landschappen in edelstenen. Die worden gevormd bij het ontstaan van de edelstenen. Bekendste voorbeeld is de landschapsjaspis. Maar ook de insluitsels in kristallen kunnen ware landschappen verbeelden.
Lezingen zijn er van de Duitse vereniging voor genezen met kristallen. Het graveren van edelstenen wordt gedemonstreerd door Gerhard Pauly, telg uit een beroemde familie van graveurs.
Eindelijk is het ook gelukt om het verblijf in Idar-Oberstein ook in de avonduren op te vrolijken. Gelijk met de beurs kan je ’s avonds genieten van de Jazz-Days in het edelsteenstadje.
De beurs is open op zaterdag 26 en zondag 27 mei van 10.00 uur tot 18.00 uur. Entree voor een dag € 6,-, een tweedaagse kaart kost 10,-.
Mocht je zelf een stand willen inrichten, dan is de organisatie te bereiken via office@messe-io.de.