ICA vertegenwoordigers laten van zich horen

Australië
Terry Caldham

De covid-19 pandemie heeft verschillende effecten gehad op de Australische edelsteen industrie.
Gedurende de laatste drie maanden heeft de overheid diverse zeer strenge lock down maatregelen ingevoerd. Niet alleen de internationale grenzen werden gesloten maar ook de interne grenzen tussen de staten gingen op slot. Reizen werd zeer beperkt, wat natuurlijk de edelsteen- en sieradenindustrie ernstig belemmerde.
Diverse jaarlijkse edelsteenbeurzen zijn geannuleerd, inclusief de Coober Pedy, Winton en Gold Coast Opaal shows. Net als Gemfest, een grote edelsteenbeurs op de Queensland Saffier velden. De beslissing of het Lightning Ridge Opal Festival (29 juli-1 augustus) door gaat wordt zeer binnenkort genomen.
De opaalwinning gaat gewoon door op nagenoeg alle vindplaatsen. De meeste mijnwerkers zijn in de afgelegen gebieden, alleen of in gezinsverband actief. Daardoor worden ze niet belemmerd door de isolatie voorschriften voor covid-19. De Lightning Ridge fields mogen nu weer bezocht worden door lokale Australische kopers. En sinds zij traditioneel de belangrijkste kopers zijn, doen de mijnbouwers redelijk goede zaken.
In Cooper Pedy, waar ze meer afhankelijk zijn van de bezoekende internationale kopers, hebben ze wat meer problemen om hun productie te verkopen. Sommige grote landelijke markten voor opaal zijn helemaal gestopt met inkopen. Daar tegenover staat dat de online verkoop aan zowel lokale als overzeese klanten is toegenomen.
De groothandel is wel bezorgd over het effect van de internationale handelsrestricties en welke effecten dit zal hebben op de internationale beurzen zoals de Hong Kong Trade show in september. Zelfs als zij zelf wel kunnen reizen, kunnen hun klanten dat dan ook.
De detailhandel, zowel op de vindplaatsen als door het gehele land zijn flink geraakt door de reis restricties. Internationaal en lokaal toerisme is compleet verdwenen en geeft serieuze financiële consequenties voor de verkooppunten die hiervan afhankelijk zijn.

België
Maxim Van Oppens

In België is alle niet essentiële handel, inclusief de edelsteenhandel en alle Antwerpse Diamantbeursen gesloten. Sociale bijeenkomsten (feestjes, beurzen, huwelijken ect.) zijn verboden en worden zwaar beboet. De edelsteenhandel kijkt tegen een diepe dip aan door de annulering van de ‘cadeautjes’ gelegenheden (zoals verjaardagen en Moederdag). De leveringen via zowel nationale als internationale koeriersdiensten zijn significant slechter.
Toch werken veel groothandelaren en goudsmeden achter gesloten deuren, investeren in 3D technologie en online-winkels. Ze maken gebruik van Zoom om te vergaderen, gebruiken Facetime en Sociale Media om hun zaken te doen. Deze digitalisering was aan een opwaardering toe en zal onze handel voor altijd veranderen.
De vraag naar topkwaliteiten edelstenen is toegenomen. Alexandriet met perfecte kleurwisseling, fijne toermalijnen, onbehandelde robijn en saffier zijn enkele voorbeelden.
De Belgische Overheid is sinds 4 mei langzaamaan de strenge lock down regels aan het versoepelen

Brazilië

André Luis da Silva

Blijf thuis, doe je zaken vanuit huis! Door deze huidige pandemische situatie, waarbij de opdracht is om thuis te blijven, zien we dat sommige beroepsgroepen nagenoeg probleemloos konden doorwerken zoals advocaten, journalisten en ontwerpers.
Helaas, lijkt dit niet op te gaan voor de edelsteenhandelaren hier. Omdat onze handel voor een groot gedeelte is gebaseerd op persoonlijk contact en bijeenkomsten als handelsbeuzsen, zien we een grote terugloop in de handel, wat kan leiden tot een totale ondergang. We zoeken in deze tijd nieuwe wegen en terwijl we zoeken naar alternatieven stellen we vragen aan  bijvoorbeeld Liedtka & Ogilvie (managment ). Duidelijk is dat we nieuwe wegen moeten vinden het liefst in en met de ICA.
We leven in een tijd waarin de informatietechnologie een hoogtepunt beleeft. Wat als we beter gebruik kunnen maken van deze moderne technologie zoals zoveel andere bedrijfstakken al doen?

Canada
Martine Lavoie

Net als iedereen op deze wereld, leven we in een tijd die we nooit zullen vergeten. Canada is een land zonder extremen, niets loopt erg hoog op, noch in de economie, in de (geo)politiek noch in conflicten. Voor de edelsteenmarkt, een enkele uitzondering daar gelaten, geldt dat deze laag tot medium is in verkoopcijfers. Van zeg $500 tot $ 4000 max. voor een edelsteen, met een gemiddelde verkoop van ongeveer $ 1500 tot $2500 per keer.
Toen arriveerde covid-19 en ging het hele land binnen één dag, 24 maart, op slot. Zeer veel waardering voor onze minister president. Hij was erg duidelijk en we hebben allemaal goed geluisterd. De Canadese regering heeft iedereen geholpen met een maandelijkse uitkering, direct op hun bankrekening. Kleine tot middel grote bedrijven kregen een kleine lening. We hebben klanten van door het gehele land en omdat elke provincie economisch en demografische anders is, hebben we constant kleine orders binnen gekregen. Veel jonge sieraadmakers hebben hun studio’s aan huis, zodoende konden zij doorwerken. En waren wij in staat op 1 of 2 maal per dag vanuit kantoor de orders te verzenden. Alle vragen konden we vanuit huis beantwoorden.
Op 28 april werd bekend dat we met inachtneming van de protocollen, op 25 mei, weer aan het werk kunnen. (speciaal ‘distanciation’= social distancing). Deze zomer zit reizen er nog niet in. Distanciation is verplicht. Hier in Quebec beginnen bedrijven weer voorzichtig open te gaan. De rest zal redelijk snel volgen. Quebec is gevolgd door de provincie Ontario het ergst getroffen door het virus. De rest van Canada is in een betere positie.
Deze tijden zijn erg moeilijk maar ik denk dat de mensen in onze handel erg sterk zijn en elkaar helpen.

Kenia
Antony Zagoritis

Kenia heft het momenteel heel erg moeilijk. De gehele edelsteenhandel is dood, de hele edelsteenhandel is gesloten. Nairobie is afgesloten van de rest van het land, dus de mijnbouwers kunnen er niet komen, zelfs niet als ze productie te verkopen hebben
Het is heel erg moeilijk om überhaupt iets te exporteren sinds er niet meer gevlogen wordt: geen luchtvaart; geen luchtvracht. En de enkele die nog wel gaan vervoeren levensmiddelen (Kenia is een grote exporteur van koffie, thee en groenten). Dus zelfs als je goederen op een vlucht krijgt loop je een groot risico dat het weer wordt uitgeladen om plaats te maken voor bederfelijke waren. Dus kan het weken duren voordat je iets verzonden krijgt.

Sri Lanka
Armil Sammoon

Hier in Sri Lanka hebben we onder eilandwijde beperkende maatregelen moeten leven, bijna 50 dagen.
Het is hier net als waarschijnlijk over al ter wereld. De mijnbouw is gestopt. Waardoor honderden mijnwerkers zonder inkomen zitten. Public Heaelth Inspectors hebben nog geen toestemming gegeven om de eerder uit de mijnen afkomstige grond te processen. In sommige gebieden komt heel voorzichtig de mijnbouw, onder strenge voorschriften, weer op gang. De economische impact was beheersbaar omdat april de maand is dat gewoonlijk de mijnen stilliggen voor de viering van Sinhala/Tamil Nieuwjaar. In die zin werd de impact voor april verzacht. Onze detailhandel is net als over de gehele wereld stil komen te liggen en zal straks onder strikte protocollen weer op gang komen . Maar klanten zullen zeer waarschijnlijk niet meer onze winkels bezoeken. Voor Sri Lanka, een belangrijke hub voor het slijpen en behandelen van edelstenen, ontvanger van ruwe edelstenen uit bijvoorbeeld Madagaskar, Tanzania en Mozambique, is dit deel van de handel ook volledig stil komen te liggen. De meeste handelaren kunnen niet reizen en ook zijn ze wat terughoudend met hun aankopen omdat ze geen idee hebben hoe de wereld er na covind-19 zal uitzien.
Een lichtpuntje: we denken dat de wereld terwijl wij wachten mooier stenen voor ons zal maken. De meesten van ons hebben deze tijd benut om tijd te spenderen met hun families, te reorganiseren, het verbeteren van digitale vaardigheden en er zeker van te zijn dat onze werknemers betaald krijgen en eten op tafel hebben. De slijp industrie is weer voorzichtig gestart met het completeren van uitstaande orders. Nog niet op volle capaciteit gezien de lockdown.

Duitsland
Claudia Hamann

Vorig jaar was beter dan verwacht ondanks de onzekere markt, in het bijzonder door de stabiele verkoop van edelstenen in goede tot uitstekende kwaliteit.
Europa had in 2020 een goede start met Vicenzaoro, gevolgd door een goed bezochte Inhorgenta München. De Duitse klanten waren kooplustig, de cijfers waren 20% hoger dan vorig jaar. En hoewel het coronavirus al rondwaarde, had niemand verwacht dat covid-19 tot een dergelijke pandemie zou uitgroeien.
Nu kijken we aan tegen een globale pandemie, die een grote uitdaging is voor zowel de lokale als de internationale handel. Door de lockdown op de meeste plaatsen zakte de handel met 80 tot 90% terug.
In Duitsland zijn veel zaken inmiddels weer open, lijken de fundamenten goed en de klanten weer koopbereid. Zelfs als de algehele lockdown over is moeten we niet verwachten de in 2021 er grote evenementen mogelijk zullen zijn, dus moeten we ons aanpassen aan de nieuwe situatie. Digitaal zijn er wel mogelijkheden maar het is geen vervanger voor de handelsbeurzen , met echt contact met de klanten en de impuls aankoop.