In Memoriam Jan Sluis

Jan Sluis (69 jaar) is overleden. Deze simpele mededeling doet geen recht aan de bijzondere figuur die hij was.
Hij begon in “ons” wereldje als juwelier te Vlaardingen. Met passie voor edelstenen, al hij liet zich er niet op voor staan, hij had wel als een van de eersten het, toen zeker nog, bijzondere FGA diploma.
Het winkelgebeuren liet Jan op een gegeven moment aan zich voorbij gaan toen hij de kans kreeg om de bekende Nijmeegse edelsteengroothandel Breebaart over te nemen, waar hij bij de ‘oude heer’ Breebaart  zijn (praktijk) lessen edelsteenkunde volgde.
Bij ons kwam hij goed op het netvlies in 1994 bij de oprichting van het Gemmologisch Gilde Nederland. Na een eerste bijeenkomst in Rosmalen stelde hij ruimhartig zijn kantoor aan de Kipstraat in Rotterdam ter beschikking voor de definitieve oprichtingsvergadering. Vanaf het eerste moment was hij bestuurslid, later werd hij penningmeester en vice-voorzitter. Functies die hij verscheidene jaren vervulde. Daarna bleef hij actief voor het Gilde. Tijdens bijeenkomsten toverde hij altijd wel een nieuwe synthese uit de binnenzak. Dankzij zijn vele goede connecties opgedoken ergens in een ver buitenland. Vaak waren deze edelstenen nog niet genoeg onderzocht om goede kenmerken voor determinatie te kunnen geven. Jan had ze en ze lagen bij het Gilde op tafel. Menig gemmoloog heeft zich op deze unieke edelstenen de tanden stuk gebeten.
Jan Sluis was niet bang om iets nieuws te beginnen. Waar de diamanthandel in eerste instantie schrok van moissaniet, zo zeker was hij dat deze synthese kans van slagen had. Overtuiging en doorzettingsvermogen leidden ertoe dat hij moissaniet in Europa in de markt kon zetten.
Een ander meesterstukje van hem was de introductie van Gemprint, het systeem dat een ‘fingerprint’ van een diamant maakte waarmee deze altijd herkend kon worden, bijvoorbeeld na diefstal. Ook hiervan was hij de Europese aanjager voor het van oorsprong Canadese bedrijf.
De laatste jaren begon zijn gezondheid wat parten te spelen. Dat weerhield hem er echter niet van om uit het leven te halen wat er voor hem nog in zat.
Gemmologisch Nederland verliest in hem een hartelijke en flamboyante collega.
Terrence Bevoort-Alwicher FGA
Els van Velzen FGA
Hans van Lamoen FGA
oud bestuursleden Gemmologisch Gilde Nederland