Levensecht maar uit edelsteen gemaakt

Arnoldsche Art Publishers (www.Arnoldsche.com) heeft een aantal nieuwe, voor edelsteenliefhebbers, interessante boeken uitgebracht. Een boek dat ons erg aansprak, is Dreher Carvings.

Hierin wordt uitvoerig stilgestaan bij het werk van Gerd en Patrick Dreher uit Idar-Oberstein. Zij zijn de jongste exponenten van vijf generaties slijpers en graveurs die dierenfiguren maken uit zeer divers materiaal. Van “eenvoudig” agaat tot het veel duurdere aquamarijn. Daarbij maken zij ook gebruik van de kleurlagen in de edelstenen. Alle dieren zijn uit één stuk ruw materiaal vorm gegeven. Dat betekent bijvoorbeeld, dat de witte buik van een bloedhond en zijn bruine vacht niet zijn samengesteld, maar gezocht is naar materiaal dat deze kleuren zodanig in zich verborgen hield, dat zij het bijna tot leven konden wekken. Of neem de chimpansee. Het bijna zwarte lijf met de bruine snoet en de lichtbruine handen en voeten. Je moet maar weten hoe je je materiaal de baas kan blijven.
Enige frivoliteit kan ze niet worden ontzegd. De kaketoe uit aquamarijn heeft een snavel en veren kam op zijn hoofd van goud.
De eerste generatie Dreher sleep de dierfiguren in de vroege jaren twintig meest voor het befaamde atelier Fabergé. Dat was meestal in agaat, maar robijn, obsidiaan, citrien, bergkristal en zoals al gezegd aquamarijn zijn de belangrijkste edelstenen die worden verwerkt. Vandaag de dag is dat niet anders.
De dieren zijn zo levensecht geslepen dat je bij wijze van spreken elk moment verwacht dat een muis of hond aan de wandel gaat. Die minutieuze werkwijze maakt elk dier tot een eenmalig kunstwerk. Het werk van de familie Dreher is over de hele wereld bekend en gewaardeerd. Mochten ze op de Intergem aanwezig zijn, dan is het zeer aan te bevelen eens in de vitrines te kijken. Diamanthandelaar Dieter Hahn schreef het voorwoord.
Het boek kost € 48,-. ISBN 978-3-89790-507-8