Ramp in jademijn Myanmar

Meer dan 150 mijnwerkers zijn 2 juli omgekomen in een jademijn in het noorden van Myanmar. Zij raakten bedolven onder een modderstroom. Dat melden Myanmarese autoriteiten. Verwacht wordt dat het dodental oploopt.
Hevige regenval zorgde ervoor dat mijnafval met een modderstroom een meer instortte. „Meer dan 150 lichamen zijn geborgen”, vertelt een overheidsmedewerker. „Er liggen meer lichamen in de modder.”
Het ongeluk gebeurde in Hpakant, in de deelstaat Kachin. Vorig jaar april overleden in Hpakant ook al vijftig mensen in een jademijn door een modderstroom. In 2015 vielen bij eenzelfde soort ongeluk ruim dan honderd doden.
Fatale modderstromen komen ’s zomers vaker voor in Myanmar. Tijdens het moessonseizoen, van mei tot oktober, zouden de werkzaamheden eigenlijk stilgelegd moeten worden, maar dat gebeurt meestal niet. Het zijn vooral zelfstandige mijnwerkers die juist dan het risico nemen edelstenen te zoeken die door grotere bedrijven over het hoofd gezien zijn.
Er waren verschillende ooggetuigen en sociale media tonen beeldmateriaal van aardverschuiving. Eén mijnwerker zegt dat hij het incident heeft gezien. „Binnen een minuut verdwenen alle mensen die aan de voet van de heuvel stonden.”